7 Mayıs 2009 Perşembe

LİMON KREMALI HAŞHAŞLI KEK


Şu aralar yeni tarifler deniyorum. Desserts Magazine'de gördüğüm bu tarifi denemenizi tavsiye ediyorum. Biz ailecek çok beğendik.

Malzemeler:

Kek için;

1 1/2 cups (185 gr) un
1 cup (200 gr) şeker
1 tbs (14 gr) kabartma tozu
1/4 tsp (1,5 gr) tuz
3 yumurta akı
3/4 cup (175 ml) süt
113 gr eritilmiş tereyağ


Fırını 150 dereceye ayarlayın. Kuru malzemelerin tümünü büyük bir kasede birleştirin. Bir kenara alın. Ayrı bir kapta süt ve yumurta aklarını tel çırpıcıyla çırpın. Unlu karışımı ortasına bir havuz açın ve sütlü yumurtalı karışımı bunun ortasına tel çırpıcıyla karıştırarak yavaş yavaş ekleyin. Haşhaşları ve tereyağını da ekleyin, homojen olana kadar karıştırmaya devam edin. Fırın tepsisini yağlı kağıtla kaplayın. Karışımı tepsiye dökün ve iyice yayın. Yaklaşık 20 dk. ortasına batıracağınız kürdan temiz çıkana kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Yuvarlak kalıplarla kesin. İsterseniz pastanızı tek bir büyük yuvarlak kalıptada yapabilirsiniz.

Şurup için;

62,5 ml (2 büyük limon yaklaşık) limon suyu
1 limon kabuğu rendesi

Küçük bir tencereye limon rendesi, limon suyu ve limon suyuyla aynı oranda suyu alın. İçine 1 çorba kaşığı şeker ilave edip kısık ateşte şeker eriyene kadar ısıtın. Ocaktan alıp oda ısısına gelmesini bekleyin.

Bu arada 1-2 su bardağı çileği iyice yıkayıp kuruladıktan sonra uzunlamasına 4 e bölün. Bir kenarda bekletin.

Limonlu mus için;

1 1/2 teaspoon jelatin ya da 3 yaprak jelatin
2 tablespoon (30 ml) soğuk su
1 1/4 cup (310 ml) süt
1/2 vanilya çubuğu
3 büyük yumurta sarısı
1/4 cup (50 gr) şeker
1/4 cup (40 gr) mısır nişastası
1/4 cup (62,5 ml) limon suyu
2 limon kabuğu rendesi
1 cup (250 ml) krema

Küçük bir kapta jelatini çok az suyla(1-2 çorba kaşığı kadar) pelteleşinceye kadar bekletin. Orta boy bir kapta şeker ve yumurta sarılarını tel çırpıcıyla çırpın. Nişastayı da ekleyip homojen olana kadar çırpmaya devam edin. Bir kenara alın.
Aynı anda bir tencerede süt ve vanilya tanelerini kaynama noktasına kadar ısıtın. Ocaktan alıp vanilya tanelerini çıkarın. Yumurtalı karışıma tel çırpıcıyla sürekli karıştırarak ekleyin. Burada pıhtılaşmamasına dikkat edin. Bu akrışımı tekrar tencereye alın, orta ateşte koyulaşana kadar pişirin. Limon suyu ve rendesini de ilave edip 30 saniye daha pişirin, ocaktan alın. Hemen jelatini ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Streçfilmle kaplayıp oda ısısına kadar soğutun.
Kremeyı ayrı bir kapta iyice sertleşene kadar mikserle çırpın ve nazikçe alttan üste katlar gibi karıştırarak diğer kremaya ekleyin.

Kalıpları yağlı kağıtla kaplayın(sadece iç yan yüzeyleri, pastanın etrafını saracak şekilde). Keklerinizi kalıplarınıza yerleştirin. Fırça yardımıyla limonlu şrubunuzdan sürün. Dilimlediğiniz çilekleri kalıpların duvarlarına yapıştırın. Kremayı kalıbın içine dökün, bir spatula yardımıyla fazlalıkları sıyırarak düzeltin. Buzdolabında en az 3 saat bekletin, kalıplardan çıkarın. Üzerlerini çilek veya limonla süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun...
Posted by Picasa

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Emel'cim yine harikalar yaratmışsın :) ellerine saglık..